NaoberzorgPunt Roggel

  Nieuws:

  Tijdens de Algemene Ledenvergadering 2022 van de vereniging NaoberzorgPunt Roggel heb ik met veel pijn in mijn hart afscheid genomen van 'mijn kindje'. Intussen woon ik sinds 2019 in Heel (gemeente Maasgouw) en ben ik sindsdien naarstig op zoek naar iemand die mijn rol als voorzitter zou kunnen en willen invullen. Gelukkig is deze iemand gevonden en is er weer voldoende draagkracht in het bestuur. Het bestuur is uitgebreid met 3 nieuwe enthousiaste leden. 

Ik wens het nieuwe bestuur heel veel succes en plezier samen. Ze staan ongetwijfeld voor veel nieuwe uitdagingen. Als voorzitter van de Stichting Naoberzorg NL blijf ik betrokken bij de ontwikkeling in Roggel. 

Alle vrijwilligers, samenwerkingspartners en ondernemers in Roggel heel hartelijk dank voor al die mooie herinneringen. Roggel is en blijft de broedplaats van Naoberzorg. 

youtu.be/Rtkb2sACy4I  Zie hier het filmpje over het werk van Naoberzorg, beelden zeggen meer dan woorden.

  Positieve gezondheid als gespreksinstrument in het Meldpunt Naoberzorg. Voor meer informatie zie ook limburgpositiefgezond.nl/

De vrijwilligers in het Meldpunt werken sinds kort met het Spinnenweb. Dit gespreksinstrument wordt ingezet tijdens ontmoetingen en is een fijne ingang voor een goed gesprek over de gezondheid en kwaliteit van leven van iemand. Zie voorbeeld Kinderweb - Positieve Gezondheid (M. Huber)- onderaan bij de bijlagen. 

Nieuw:

Vanaf januari 2021 is het inloopcafe voorgoed gehuisvest in de ontmoetingsruimte van Kloasterhoaf, Kruisstraat 2 te Roggel.  

Vanaf januari 2021 starten we in deze accomodatie, in samenwerking met de huisartsen en de bibliotheek, een nieuwe activiteit t.w. een heus internetcafe!! Dit pilotproject start op de vrijdagmiddag van 14.00 - 16.00 uur. Tijdens deze kunnen mensen terecht voor informatie en advies over alles wat te maken heeft met de digitale wereld, zoals hoe kunnen we een DigiD aanvragen, mailtje sturen, formuliern downloaden of met de telefoon leren omgaan.

Vrijwilligers zitten dan graag voor u klaar om u wegwijs te maken in dit oerwoud en voor velen een zoektocht om mee te kunnen (blijven) doen in de snel veranderende wereld, waarin het soms erg lastig is en gewoon van je verwacht wordt dat je alles digitaal moet regelen. 

Dus, zegt het voort. Wij zijn er klaar voor! 

Het inloopcafe is op deze locatie op woensdagmiddag van 14.00-16.00 uur en op donderdagochtend van 10.00-12.00 uur open. Voor hulp en ondersteuning thuis, gezelschap of vervoer kunt u bellen met 0620746463. 

Onze nieuwe folder is vanaf 2021 beschikbaar!

Voor iedereen, vrienden en Naobers wensen wij veel gezondheid en nabijheid.

Warme Naoberzorggroet,

Karin, Miep, Dieter, Nelly, Rinie en Hub (voorzitter) en alle vrijwilligers.

 

Terugblik op de afgelopen jaren, successen en hoogtepunten:

 De pilot Meldpunt Naoberzorg (2015-2017) is op 7 december 2017 succesvol afgerond. Het Meldpunt en de werkplaats Naoberzorg wordt ook na de pilot-periode verder doorontwikkeld. Deze doorontwikkeling zal verder worden begeleid door de Stichting Naoberzorg Nederland, de landelijke koepel die boven-lokale projecten oppakt en ondersteunt met expertise en advies. Zie verder onder knop Stichting Naoberzorg Nederland of www.naoberzorgnederland.nl

 NaoberzorgPunt sluit eind juni 2018 het proefproject NaoberKids af met een sportieve spelochtend voor alle kinderen die mee hebben gedaan. Het project door gaat mede dankzij een bijdrage van het VSB Fonds. Een projectgroep van kinderen van groep 7/8 is elke week actief. Het is lastig om andere kinderen te motiveren om mee te doen, blijkt nu al in de praktijk. Dit vraagt om creatieve oplossingen. Gasten en vrijwilligers van het inloopcafe vinden het leuk als Naoberkids op bezoek komen. Ook dit projectidee gaat verder en wordt inmiddels voorbereid op andere basisscholen in Horst aan de Maas, Meerlo, Tienray en Swolgen. 

Het projectidee is nog experimenteel, maar geniet intussen dus al veel aandacht van mensen die dit project ook in hun eigen dorp willen gaan uitproberen. Want jong en oud bij elkaar brengen via dit 'eenvoudige' spel, lijkt een creatieve oplossing in elk dorp of wijk. Voor meer informatie bel of mail of kijk op de website www.naoberkids.nl.

 De vrijwilligers van de vereniging Naoberzorg hebben in de zomer van 2017 hun training Meldpunt Naoberzorg succesvolle afgesloten. De resulaten van de pilot zijn opgeschreven in een prachtig boekwerk, verkrijgbaar bij de vereniging. De lessen en het proces van de pilot zijn ook vertaald in een waaier. De vrijwilligers zijn zo enthousiast over deze training dat het team heeft besloten om na de afronding van de pilot door te gaan met thema-gebonden bijeenkomsten. Denk dan aan omgaan met je eigen grenzen, privacy, geweldloze communicatie, rouw en verlies etc.

                          

De resultaten uit de training, het Handboek en het lesmateriaal is verkrijgbaar bij de Stichting Naoberzorg Nederland. Zie verder onder knop Lesbrieven!

 NaoberzorgPunt Roggel wint 1 juni de aanmoedigingsprijs in het kader van de Dr. Poelprijs 2017!! Deze prijs wordt om de 2 jaar uitgereikt door de Dienst Kerk en Samenleving. Gouverneur Theo Bovens en Bisschops Wiertz reikte persoonlijk deze prijs uit. Alweer iets om trots op te zijn!

 Projectidee NaoberKids wint 8400 euro bij het VSB Fonds!! Met deze prijs wordt het mogelijk om het proefproject in september 2017 een doorstart te laten maken!! Super, want het idee moet nog nog verder tot wasdom komen. Deze doorontwikkeling van onderop kan alleen slagen als er voldoende draagvlak is van ouders, kinderen, docenten en lokale partners. Voor meer informatie kijk op de website www.naoberkids.nl

 NaoberzorgPunt initiatiefnemer en trekker van het project Leudal Energiek (2017-2019), een samenwerkingsproject met Lifestylecentre Mico-Sport en de gemeente Leudal. In dit project worden een 2-tal nieuwe projecten als pilot verder uitgewerkt. De pilots richten zich o.a. op de verbinding tussen jong en oud en meer vitaliteit voor, door en met vrijwilligers in en om huis (Thuis-Vitaal). Het projectidee Kom-op-de-soep gaat door en wordt uitgerold in dorpen die dit ook graag willen organiseren. 

 Kom-op-de-soep en in beweging Roggel gaat ook in 2020 door. Deze activiteit brengt mensen op zondagmiddag weer bij elkaar en heeft aandacht voor meer gezond bewegen en samen gezellig eten. Zo geeft ' Kom-op-de-soep' de zondagmiddag weer meer glans.

 op 3 Juni 2016 organiseerde de vereniging NaoberzorgPunt Roggel een startbijeenkomst over de nieuwe pilot: Naoberzorg als Meldpunt in het dorp. Voor meer informatie zie onderaan de pagina bij de bijlagen. 

 Een nieuwe algemene brochure is beschikbaar (zie bijlage). De website van NZP is onlangs vernieuwd en bijgewerkt. 
 
__________________________________________________________________________________

 

 Een aantal hoogtepunten.....historie NZP 

 
 

NaoberzorgPunt Trofeewinnaar van de KERN MET PIT 2013-2014!!!

Zaterdag 18 januari jl. vond in het BMV Grathem “de Nassaurie” in Grathem de prijsuitreiking van Kern met Pit-editie 2013 plaats.De eerste plaats ging naar vereniging NaoberzorgPunt, Roggel en daarmee de trotse trofeewinnaar van de Kern met Pit 2013. Zij winnen hiermee de provinciale trofee en een mooi geldbedrag. In Limburg hebben in totaal 17 projecten hun doel bereikt en ontvingen op 18 januari het predicaat Kern met Pit. Het team van de vereniging NaoberzorgPunt mocht de trofee uit handen van de gouverneur drs. Theo van Boven ontvangen. Vol trots nemen ze de trofee mee naar Roggel, alwaar deze een mooi plekje zal krijgen. De aanwezige wethouder Joost van der Stappen was zeer in zijn nopjes met het  behaalde resultaat, Leudal is op een geweldige manier in het zonnetje gezet.

 Met een trotse groet,
Karin van der Plas, voorzitter vereniging NaoberzorgPunt Roggel 

 
   DE TROTSE WINNAARS ttp://www.3ml.nl/gemist.php?id=2664
 
____________________________________________________________________________________
 

 NaoberzorgPunt Roggel in 2013 verder als vereniging!!

 
Het bestuur bestaat uit : Karin van der Plas (voorzitter), Miep Linssen (secretaris) en Dieter Dahlmann (penningmeester).
 
 

 Het symposium 2013 in beeld!

 
Op 29 november 2013 heeft de vereniging Naoberzorg een symposium georganiseerd!!
Doel: een eerste stap te zetten om de samenwerking tussen de eerstelijns- en nuldelijnszorg (lees vrijwilligersorganisaties) vorm te geven.  
Titel:   Er komt een wijk bij de dokter......
 
Onder: Fotoimpressie foto van het toneelspel waarbij kinderen van de basisschool de Zjwiek een aantal zaken voor het voetlicht brengen. Knelpunten en zorgen zijn met elkaar gedeeld, deelnemers vonden het een inspirerende bijeenkomst. Ook zijn er concrete afspraken gemaakt om zaken die spelen samen op te pakken. Samen ga je nog altijd sneller, is een gedeelde mening!
 
 
 
Kinderen van groep 8 hebben onder de bezielde leiding van Door Vercoulen en Esmee Koppen een toneelstuk ingestudeerd en opgevoerd voor de gasten van het symposium.
Zie voor live-beelden ook bij uitzending gemist 3 ML. We zijn supertrots op deze kanjers!
 
__________________________________________________________________________________

 Samenwerken

In augustus 2013 is onze eindrapportage gepresenteerd aan de opdrachtgever van het pilotproject, Robuust, koepelorganisatie van de eerstelijnszorg. In deze rapportage valt te lezen wat de vrijwilligers samen met anderen in het dorp, al heeft neer gezet. De rapportage is tijdens het symposium 29/11 aan de deelnemers aangeboden. 

Wat vinden mensen in Leudal van het begrip Participatiemaatschappij? En weten ze wat het betekent?

www.3ml.nl/gemist.php  kijk en luister naar interviews van 3ML.

Een mooi voorbeeld van samenwerken is de samenwerking tussen basisschool de Zjwiek en het inspirerende project Umoja4kids. Samen werken en vorm en inhoud geven aan het thema wereldburgerschap en voor een betere wereld voor iedereen. Ontmoetingen van hart tot hart, want onze kinderen - zijn onze toekomst! NaoberzorgPunt Roggel heeft deze samenwerking zowel inhoudelijk als financieel ondersteund. Kijk en geniet van dit filmpje dat deze samenwerking op een hartverwarmende wijze weer geeft....http://www.3ml.nl/gemist.php?id=2481
Met veel dank aan het team van basisschool de Zjwiek in Roggel!
 
 (Foto: Esther Bonné -initiatiefnemer Umoja4kids en Norman - drummer Blöf
 Karin van der Plas mede-initiatiefnemer NaoberzorgPunt Roggel)
 
_____________________________________________________________________________________
 

Naoberzorgproject als voorbeeld

 
We hopen dat veel mensen geinspireerd worden door het gedachtegoed 'Naoberzorg nieuwe stijl'.
 
Resumé:
Naoberzorg is een vernieuwend methodiek en een groeimodel - een experiment.
Vernieuwend, door de werkwijze, die werkendeweg vanuit de praktijk steeds wordt bijgesteld. 
Al doende leer je en al lerende doe je, want experimenteren kun je (samen) leren!
 
Het projectplan, een Handboek en eindrapportage van de pilot zijn beschikbaar.
Dit praktische Handboek (Naoberzorgwaaier - hard copie) is te bestellen via deze website! 
 
Voor vragen, opmerkingen of suggesties, kunt u bellen of mailen naar karin@karinvanderplas.nl
of 0654713443 of 0620746463 (algemene nummer NaoberzorgPunt Roggel)
 
Met een warme Naoberzorggroet,
 
Karin van der Plas,
Initiatiefnemer en geestesmoeder van het Naoberzorgconcept.
 
 

 

BijlageGrootte
NZP Gazet no 1- mei 2012.docx115.13 KB
NZP Gazet no 2- juni 2012.pdf508.08 KB
NZP Gazet no 4- sept 2012.pdf741.28 KB
NZP Gazet no 3- juli 2012.pdf513.97 KB
NZP Gazet no 5- okt 2012.pdf656.77 KB
interviewkarin.pdf1.76 MB
NZP Gazet no 6- januari 2013.pdf947.39 KB
kennisdossier-3-burgerprojecten.doc210 KB
NZP Gazet no 7- maart 2013.pdf1.3 MB
20130509-lhv-vng-huisarts-gemeente-samen-werken-in-de-wijk1.pdf4.58 MB
9 tips voor burgerinitiatieven.pdf621.28 KB
Het gesprek HL02.pdf4.27 MB
Buurthulp - Zes praktijkvoorbeelden-1 [MOV-2218937-1.0] (1).pdf880.78 KB
nieuwsbrief 9 - 2014.pdf1.61 MB
Hallo Leudal 12 Naobergzorg.pdf2.83 MB
Folder Naoberzorgpunt web.pdf2.53 MB
Aanmeldformulier Naoberzorgpunt PROEF2.pdf625.57 KB
NZP Gazet no 12- december 2015_gecorr.pdf1.08 MB
NZP Gazet no 13- januari 2016.pdf1.94 MB
NZP Gazet no 14- mei 2016.pdf1.15 MB
NZP Gazet no 15- juni 2016.pdf1.3 MB
NZP Gazet no 16- sept 2016.pdf1.61 MB
NZP Gazet no 17- maart 2017_NZT Special.pdf1.32 MB
ALV Uitnodiging 2018.def_..doc170.5 KB
NZP Verslag ALV 15-01-2017.pdf586.69 KB
Kinderweb Leudal Energiek def.pdf590.92 KB